Tarta z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty, nakłuwamy gęsto widelcem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki zalewamy woda, dodajemy obraną 1 cebulę i gotujemy około 30 minut. Grzyby odsączamy, wyrzucamy cebulę. Druga cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, łączymy z cebulką podsmażoną, wykładamy na podpieczone ciasto.
Sos: śmietanę łączymy z jajkami, posypujemy solą, pieprzem i startą połową sera na mniejszych oczkach, wylewamy na grzyby, resztę sera ścieramy na wierzch tarty. Pieczemy, około 40-50 minut.
Na wierzch posypałam szczypiorek. Smacznego...
Komentarze