tarta z gruszkami i zalewą

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

szybkie ciacho pachnące gruszkami, wanilią i migdałami

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 gram mąki pszennej
    90 gram cukru
    1 jajo + 1 dodatkowe żółtko
    1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
    100 gram masła
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    nadzienie: około 600 - 700 gram gruszek (dałam Konferencje)
    zalewa:
    pół szklanki słodkiej śmietanki (dałam 18%)
    3 jaja
    ziarenka z połowy laski wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego
    2 łyżki cukru
    1,5 garści płatków migdałowych
    0,5 słoiczka konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z gruszkami i zalewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jaja, żółtka, cukrów, proszku do pieczenia, masła zagnieść sprawnie kruche ciasto, włożyć je do lodówki na 60 minut.

    Gruszki obrać, pokroić na połówki, ponacinać grzbiety.

    Jaja zmiksować z cukrem, połączyć ze śmietanką i ziarenkami wanilii, wymieszać.

    Schłodzonym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (miałam 26 cm), ponakłuwać widelcem i zapiec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wyjąć, ale nie wyłączać piekarnika. Ciasto po wyjęciu posmarować konfiturą morelową, od razu poukładać gruszki, szybko zalać zalewą, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w tej samej temperaturze co wcześniej spód, czyli 200 stopni.

Porady

Zamiast konfitury, do posmarowania spodu można użyć miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Migdały Płatki Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować