Tarta z gruszkami i zalewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, jaja, żółtka, cukrów, proszku do pieczenia, masła zagnieść sprawnie kruche ciasto, włożyć je do lodówki na 60 minut.
Gruszki obrać, pokroić na połówki, ponacinać grzbiety.
Jaja zmiksować z cukrem, połączyć ze śmietanką i ziarenkami wanilii, wymieszać.
Schłodzonym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (miałam 26 cm), ponakłuwać widelcem i zapiec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wyjąć, ale nie wyłączać piekarnika. Ciasto po wyjęciu posmarować konfiturą morelową, od razu poukładać gruszki, szybko zalać zalewą, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w tej samej temperaturze co wcześniej spód, czyli 200 stopni.
Porady
Zamiast konfitury, do posmarowania spodu można użyć miodu.
Komentarze