Tarta z flanem waniliowym i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta kruchego zagnieść i schłodzić na 20 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć formę tarty posmarowaną masłem.
Nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni C,odstawić do przestudzenia w formie.
2.Mleko zagotować z cukrem waniliowym i odstawić na 10 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę,dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać następnie wlewać cienkim strumieniem mleko i ubijać do połączenia składników.
Przelać do czystego garnka i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia,krem przelać na podpieczony spód tarty.
Śliwki umyć,osuszyć i pokroić na ćwiartki usuwając pestki,ułożyć na kremie.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut
Komentarze