Tarta z fasolką szparagową, pieczarkami i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać,dodać sól,cukier,zioła,margarynę oraz grecki jogurt,posiekać nożem a następnie wyrobić zagniatając gładkie i jednolite ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.Następnie ciastem wylepić natłuszczoną i obsypaną mąką formę do tarty o średnicy około 26 cm. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez około 10-15 minut.
...Fasolkę oczyścić,opłukać i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić
...Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę.Usmażyć.
...Śmietanę połączyć z usmażonymi pieczarkami,pokrojoną w kostkę salami , pokrojoną drobno cebulą oraz drobno poszatkowaną natką.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Połowę śmietany rozłożyć na podpieczonym cieście,następnie wyłożyć fasolkę,przykryć pozostałą śmietana.Posypać serem ,rozłożyć polówki pomidorków.
... Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 40 minut.
.
Komentarze