Tarta z fasolką szparagową, pieczarkami i salami

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Fasolkę szparagową bardzo lubię a w towarzystwie pieczarek i salami smakuje rewelacyjnie

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto :

    3 szkl. mąki

    3/4 kostki margaryny

    4 łyżki greckiego jogurtu

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka cukru

    2 łyżeczki bazylii

    1 łyżeczka ziół prowansalskich




    Obłożenie:

    -3 garście fasolki szparagowej

    -200 g pieczarek

    -100 g salami

    -1 mała czerwona cebula

    -sól i pieprz do smaku

    -3/4 szklanki śmietany 18%

    -pęczek natki pietruszki





    Dodatkowo:

    4 łyżki startego sera żółtego

    4 pomidorki
    .
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z fasolką szparagową, pieczarkami i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać,dodać sól,cukier,zioła,margarynę oraz grecki jogurt,posiekać nożem a następnie wyrobić zagniatając gładkie i jednolite ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.Następnie ciastem wylepić natłuszczoną i obsypaną mąką formę do tarty o średnicy około 26 cm. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez około 10-15 minut.

    ...Fasolkę oczyścić,opłukać i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić

    ...Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę.Usmażyć.

    ...Śmietanę połączyć z usmażonymi pieczarkami,pokrojoną w kostkę salami , pokrojoną drobno cebulą oraz drobno poszatkowaną natką.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Połowę śmietany rozłożyć na podpieczonym cieście,następnie wyłożyć fasolkę,przykryć pozostałą śmietana.Posypać serem ,rozłożyć polówki pomidorków.

    ... Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 40 minut.
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować