Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Sezon na szparagi trwa krótko zatem trzeba korzystać.

  • 35 min

Składniki:

  • 275g ciasta francuskiego
    1 pęczek zielonych szparagów
    300g ostrego żółtego sera
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    szczypta soli
    2 łyżki śmietany 12-18%
    kulka mozzarelli
    oliwa z oliwek
    roztrzepane żółtko do posmarowania
    pieprz

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami 1. Szparagi umyłem, oczyściłem. Odciąłem zdrewniałe końcówki. Ugotowałem w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut w specjalnym wysokim garnku nie zanurzając główek wkładając do wrzątku. Ugotowane szparagi odcedziłem, przelałem zimną wodą.

    Mozzarellę pokroiłem w talarki. Śmietanę roztrzepałem dokładnie z żółtkami i musztardą. Dodałem starty żółty, ser i sól. Dokładnie wymieszałem.
    Ciasto francuskie rozłożyłem w żaroodpornej formie. Brzegi pozawijałem dookoła na wysokość ok 1 cm. Posmarowałem ciasto roztrzepanym żółtkiem. Masę serową wyłożyłem na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło za brzegi. Na serze ułożyć równo szparagi. Między nimi rozłożyłem pokrojoną mozzarellę. Całość skropiłem oliwą i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Piekłem ok.25 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy