Tarta z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem mozzarella

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis z kuchni włoskiej. Ale z ciastem francuskim ... hmmm

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
    2 średnie czerwone cebule
    1 czerwona papryka
    8 pomidorków wiśniowych lub cherry
    100 g sera mozzarella
    8 gałązek tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem mozzarella 1. Ciasto francuskie pokroiłem na kwadraty o długości boków ok. 12 cm. Odcięte kawałki i gotowe kwadraty wstawiłem do lodówki na 30 minut.
    Schłodzone kwadraty z ciasta ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi ciasta skropiłem odrobina wody, a z reszty ciasta uformowałem ranty wokół każdego kwadratu.
    Cebulę pokroiłem w cząstki, paprykę na połowę, oczyściłem z pestek. Cebulę i paprykę umieściłem na 15 minut na rozgrzanym grillu, zapiekłem, aż skórka zrobiła się miejscami czarna. Paprykę po ostudzeniu obrałem ze skórki, pokroiłem w paski.
    Kwadraty ciasta przykryłem folią aluminiową, piekłem 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Zdjąłem folię i piekłem jeszcze przez 5 minut.
  • Tarta z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem mozzarella 2. Cebulę, paski papryki, pomidory przekrojone na pół i ser ułożyłem na upieczonych kwadratach , a na nich rozłożyłem gałązki tymianku.
    Tarty zapiekałem jeszcze przez 15 minut, aż przybrały złotobrązowy kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować