Pora na pora.. a raczej na tarte z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo. Danie idealna na chłodne dni, pikantne, bardzo sycące i kaloryczne :) Ale czasami można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa!
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
◦1 opakowanie ciasta filo (7 arkuszy)
◦50 g roztopionego masła
◦1 łyżka ziaren sezamu
Składniki na farsz:
◦1 kg białych części z pora
◦225 g kiełbasy chorizo
◦sól
◦pieprz
Składniki na sos:
◦100 g żółtego sera startego na tarce
◦100 g sera pleśniowego złoty lazur
◦400 g kwaśnej śmietany 18%
◦3 duże jajka
◦1 czubata łyżeczka musztardy rosyjskiej
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżka świeżego tymianku
Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu:
Pora i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kiełbasę chorizo. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy pora. Smażymy przez 15-20 minut aż kiełbasa się zarumieni, a por zeszkli. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Przygotowanie sosu:
W misce mieszamy śmietanę, musztardę i jajka na gładką masę. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, żółty ser i świeży tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-180 stopni. Okrągłą tortownicę smarujemy masłem. Arkusze ciasta filo układamy pojedynczo w tortownicy tak, aby brzegi wystawały za krawędzie tortownicy. Za każdym razem płat ciasta smarujemy masłem i układamy nieco dalej od poprzedniego. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie płaty ciasta pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Na ciasto wykładamy farsz z pora i kiełbasy, zalewamy sosem i zawijamy do środka wystające poza tortownicę kawałki ciasta przykrywając nadzienie. Na wierzch rozłożyć odłożone płaty ciasta. Całość posmarować masłem i posypać sezamem.
Piec przez ok. 45 minut aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem wyjąć z formy.
Komentarze