Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pora na pora.. a raczej na tarte z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo. Danie idealna na chłodne dni, pikantne, bardzo sycące i kaloryczne :) Ale czasami można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 opakowanie ciasta filo (7 arkuszy)
    ◦50 g roztopionego masła
    ◦1 łyżka ziaren sezamu

    Składniki na farsz:
    ◦1 kg białych części z pora
    ◦225 g kiełbasy chorizo
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na sos:
    ◦100 g żółtego sera startego na tarce
    ◦100 g sera pleśniowego złoty lazur
    ◦400 g kwaśnej śmietany 18%
    ◦3 duże jajka
    ◦1 czubata łyżeczka musztardy rosyjskiej
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka świeżego tymianku

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo 1. Przygotowanie farszu:

    Pora i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kiełbasę chorizo. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy pora. Smażymy przez 15-20 minut aż kiełbasa się zarumieni, a por zeszkli. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo 2. Przygotowanie sosu:

    W misce mieszamy śmietanę, musztardę i jajka na gładką masę. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, żółty ser i świeży tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tarta z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo 3. Wykonanie:

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-180 stopni. Okrągłą tortownicę smarujemy masłem. Arkusze ciasta filo układamy pojedynczo w tortownicy tak, aby brzegi wystawały za krawędzie tortownicy. Za każdym razem płat ciasta smarujemy masłem i układamy nieco dalej od poprzedniego. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie płaty ciasta pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Na ciasto wykładamy farsz z pora i kiełbasy, zalewamy sosem i zawijamy do środka wystające poza tortownicę kawałki ciasta przykrywając nadzienie. Na wierzch rozłożyć odłożone płaty ciasta. Całość posmarować masłem i posypać sezamem.

    Piec przez ok. 45 minut aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem wyjąć z formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Kiełbasa Por Ser pleśniowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować