Tarta z camembertem, szynką i szpinakiem

4.51 (154 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Tarty są doskonałą przekąską, którą można zaserwować gościom. Możliwości dobrania składników jest całe mnóstwo. U mnie tym razem z camembertem w roli głównej, a do tego szynka, szpinak, por i pozostałe dodatki. Zapach w domu po upieczeniu tarty był nieziemski ;-)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Na kruchy spód
    260 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
    125 g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżka wody

    Na nadzienie
    2 jajka
    200 ml śmietany 30 %
    125 g sera żółtego
    1 camembert
    1 por
    100 g szynki (u mnie sopocka)
    100 g szpinaku (u mnie mrożony)
    1/2 łyżki masła
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Tarty Szynki

Tarta z camembertem, szynką i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem masło, sól, jajko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty podwijając boki do góry. Włożyć ponownie na 10 minut do lodówki, po czym ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
  • 2. Nadzienie: Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce, por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), szynkę pokroić w drobną kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać mieszając, do momentu aż odparuje nadmiar wody. Pół sera camembert pokroić w plasterki, drugą połowę na mniejsze kawałki. Do masy jajeczno-śmietanowej wrzucić żółty ser, szynkę, por, drobno pokrojony camembert i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć na lekko podpieczony spód tarty, na górę wyłożyć szpinak i większe kawałki sera camembert. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 30 minut, do momentu aż masa zgęstnieje.

Porady

Górę tarty można dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Szpinak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować