Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta na zimno, na kruchym spodzie

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 200 g mąki pszennej
    - 1 cukier wanilinowy
    - 100 g masła
    - 1 żółtko
    - 2 łyżki zimnej wody
    - szczypta soli
    - tłuszcz do smarowania naczynia

    Masa budyniowa:
    - 1 budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym
    - 450 ml mleka
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżeczka mąki pszennej
    - 100 g masła

    dodatkowo:
    - 1 galaretka owocowa
    - 500 g czereśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciasto
    Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na pół godziny do lodówki.
    Nagrzej piekarnik do 180ºC
    Formę do tarty posmaruj tłuszczem, wyłóż do niej rozwałkowane ciasto i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut, a następnie odstaw do ostudzenia.
    Zagotuj 300 ml wody.
    We wrzącej wodzie rozmieszaj galaretkę, a następnie odstaw ją do schłodzenia.
    Budyń zagotuj z cukrem, mąką pszenną i masłem.
    Ugotowaną masę odstaw do przestudzenia.
    Umyj i wydryluj czereśnie.
    Na upieczonym cieście wyłóż ostudzoną masę budyniową, czereśnie ułóż na masie, całość zalej galaretką i odstaw do schłodzenia.
    Gdy galaretka stężeje - ciasto jest gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować