Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciasto
Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na pół godziny do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180ºC
Formę do tarty posmaruj tłuszczem, wyłóż do niej rozwałkowane ciasto i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut, a następnie odstaw do ostudzenia.
Zagotuj 300 ml wody.
We wrzącej wodzie rozmieszaj galaretkę, a następnie odstaw ją do schłodzenia.
Budyń zagotuj z cukrem, mąką pszenną i masłem.
Ugotowaną masę odstaw do przestudzenia.
Umyj i wydryluj czereśnie.
Na upieczonym cieście wyłóż ostudzoną masę budyniową, czereśnie ułóż na masie, całość zalej galaretką i odstaw do schłodzenia.
Gdy galaretka stężeje - ciasto jest gotowe.
Komentarze