Tarta z czarną soczewicą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotować i wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może być brązowa.
Gotować 20 minut.
Marchew oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym wrzątku.
Odcedzić i ostudzić.
Ciasto.
Z maki, twarogu, żółtka, mleka, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto i wywałkować okrąg.
Formę,23 cm, wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.
Zaczynając od brzegu ciasta ułożyć rząd marchewki, soczewicy , marchewki i pośrodku soczewicę. Można inaczej.
Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę.
Tartę piec w 200stop.około20 minut.
Komentarze