Tarta z cukinią, szparagami i fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta z cukinią, szparagami i fetą to jak kawałek nieba w ustach.Smak i aromat, co będzie jest wspomnienie pięknych chwil na długi czas.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparag (500g)
    1 średnia cukinia
    150g sera feta
    1op. ciasta francuskiego
    6 szt. pomidorków koktajlowych
    pieprz
    sól
    zioła ulubione
    120g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    olej
    oregano
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z cukinią, szparagami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi opłukujemy, osuszamy.
    Odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy zaczynając ok.1 cm poniżej główki.
    Najlepiej jest obierać szparagi na desce gdyż są delikatne, a w ten sposób ich nie połamiemy.
    W wysokim garnku zagotowujemy wodę pod koniec dodając sól (woda zagotuje się szybciej bez soli i pod przykryciem).
    Następnie do wrzątku wkładamy szparagi tak by pączki wystawały ponad powierzchnię wody.
    Gotujemy przez 3 minuty.
    Po tym czasie szparagi wyciągamy i wkładamy do miski z lodowatą wodą na 1-2 minuty.
    Po upływie tego czasu szparagi wyciągamy.
    Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
    Obsypujemy solą, pieprzem i oregano.
    Obsmażamy na małej ilości oleju.
    Prostokątne naczynie smarujemy tłuszczem.
    Wylepiamy ciastem francuskim.
    Na cieście układamy połowę cukinii.
    Następnie kładziemy umyte, osuszone i pokrojone w plasterki pomidorki (odkładamy 1-2 ), pokruszony ser oraz szparagi.
    Na szparagach układamy pozostałą cukinię i pomidorki.
    Jogurt łączymy z jajkami.
    Doprawiamy do smaku solą (pamiętając o tym, że ser jest słony) i pieprzem.
    Przygotowanym sosem zalewamy tartę.
    Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować