Tarta z cukinią i maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Dużą cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojone i wcześniej ugotowane maślaki, sól i pieprz. Chwilę dusić na patelni. Cukinie umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą by zmiękła, zostawić na sicie a następnie podsmażyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą.
2.Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone grzyby a wierzchu ułożyć plasterki cukinii. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Komentarze