Tarta z cukinią i fetą

0 (0 ocen)

jarski obiad

Składniki:

  • CIASTO:
    1 ½ szkl. mąki,
    ½ kostki masła,
    2 łyżki śmietany,
    1 jajko,
    ½ łyżeczki soli,
    ½ łyżeczki majeranku
    Farsz:
    1 cukinia,
    100 g sera feta,
    2 plastry sera wędzonego,
    3 kawałki papryki marynowanej,
    ½ szkl. śmietany,
    2 jajka,
    majeranek, słodka papryka,
    sól,
    pieprz,
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Podane składniki szybko zagniatamy ze sobą, chowamy do lodówki na 30 min, następnie cienko rozwałkowujemy i przekładamy do szklanej formy o śr. 26 cm.
  • 2. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy na patelni aby zmiękła, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w plastry, sery w kostkę. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy czosnkiem i przyprawami.
  • 3. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min w 180 stopniach. Układamy na cieście warstwę cukini, następnie paprykę, ser feta. Zalewamy sosem, układamy resztę cukinii oraz ser wędzony. Zapiekamy całość 25 min w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować