Tarta z brokułami, szynką i gorgonzolą

4.48 (178 ocen)

  • 60 min

Idealna tarta na kolacje bądź obiad.

  • 60 min

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    kilka brokuł mrożonych
    dwa grube plastry szynki drobiowej
    3 jajka
    100 ml śmietanki 18%
    pół opakowania sera gorgonzola ok. 50 g
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brokułami, szynką i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce do tarty, położyć papier do pieczenia i rozwinąć ciasto francuskie. Jeżeli gdzieś będzie nam brakować to odlepić i przykleić w brakujących miejscach.



  • 2. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
  • 3. Na blaszce położyć papier do pieczenia a na nim: fasolę, groch lub ryż, aby ciasto nam nie urosło za bardzo. I piec przez 15 minut, następnie ściągnąć papier z wypełnieniem i piec dalej przez 10-15 minut do zarumienienia.
  • 4. Jajka rozmącić w śmietance. Wlać na tarte podpieczoną. Poukładać brokuły, pokrojoną w kosteczkę szynkę a na końcu ser. Piec dalej przez 33-40 minut- pilnować by się nazbyt nie zarumieniła.
  • 5. Wyciągnąć, i jeść gdy jeszcze ciepła. Najlepsza z sosem czosnkowym :)
    W wersji wegetarianskiej można zastąpić szynkę np. kukurydzą bądź groszkiem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (182 ocen)

image-280r5kl

To może cię zainteresować