TARTA Z BROKUŁAMI I BOCZKIEM

4.49 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Propozycja na obiad lub kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    12,5 dag masła
    1 jajko
    sól
    5 łyżek zimnej wody

    Farsz:
    4-5 różyczek brokuł
    10-15 dag boczku (baconu lub boczku wędzonego)
    1 szklanka śmietanki
    4 jajka
    1 szklanka sera (szwajcarskiego lub cheddar)
    sól, pieprz
    2 łyżki posiekanego szczypiorku

Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brokułami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kx4wph 1. Ciasto: Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, jajko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut.
  • image-03vpbha 2. Ciasto wyciągnąć i rozwałkować na foremkę do tart. Dokładnie wypełnić ciastem dno formy. Obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut aż ciasto się lekko zarumieni.
  • image-1fk26cp 3. Boczek pokroić na kawałeczki i podsmażyć aby tłuszcz się wytopił, a boczek zarumienił. Wyłożyć na papierowy ręcznik aby obciekł z nadmiaru tłuszczu.
  • image-0dp72pj 4. Brokuły podzielić na mniejsze części. Wrzucić go gotującej, osolonej wody i gotować ok 1-2 minuty. Odcedzić i przesuszyć.Wyłożyć razem z boczkiem na podpieczone ciasto.
  • 5. Sos:Jajka roztrzepać, dodać śmietankę, ser, sól, pieprz i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać. Wylać na tartę. Piec ok 45 min. w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować