Tarta z brokułami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, jajko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut.
2.Ciasto wyciągnąć i rozwałkować na foremkę do tart. Dokładnie wypełnić ciastem dno formy. Obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut aż ciasto się lekko zarumieni.
3.Boczek pokroić na kawałeczki i podsmażyć aby tłuszcz się wytopił, a boczek zarumienił. Wyłożyć na papierowy ręcznik aby obciekł z nadmiaru tłuszczu.
4.Brokuły podzielić na mniejsze części. Wrzucić go gotującej, osolonej wody i gotować ok 1-2 minuty. Odcedzić i przesuszyć.Wyłożyć razem z boczkiem na podpieczone ciasto.
5.Sos:Jajka roztrzepać, dodać śmietankę, ser, sól, pieprz i posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać. Wylać na tartę. Piec ok 45 min. w 180 stopniach.
Komentarze