Tarta z botwinką i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Ogórki i buraki kroimy na drobne kawałki, dodajemy do nich pokrojoną botwinkę i cebulę . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt z barszczem instant, koperkiem i wbijamy jajko. Doprawimy solą i pieprzem według uznania.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z botwinki i zalewamy płynną masą jogurtową. Pieczemy około 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Serwujemy na zimno.
Komentarze