Pyszna tarta dla wielbicieli białej czekolady. Polecam :-)
1 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO:
150 gr mąki pszennej
120 gr margaryny
30 gr cukru pudru
KREM:
2 tabliczki (200gr) białej czekolady
250 gr serka mascarpone
1 garść borówki amerykańskiej
Starta skórka z limonki – ja użyłam cytryny
Cukier puder do dekoracji
Tarta z borówkami i musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto – na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, które owinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 minut do zamrażalnika.
2.Czekolady połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
3.Formę do tarty o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, po nakłuwać widelcem i piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
4.Roztopioną i schłodzoną czekoladę wymieszać z mascarpone na gładki krem. Posmarować nim upieczony spód. Borówki umyć, osuszyć i udekorować nimi ciasto. Całość posypać skórką z limonki/cytryny. Schłodzić w lodówce.
Porady
Przepis na ciasto jest na stronie: http://www.makecookingeasier.pl/
Komentarze