Tarta z borówkami i musem z białej czekolady

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna tarta dla wielbicieli białej czekolady. Polecam :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    150 gr mąki pszennej
    120 gr margaryny
    30 gr cukru pudru
    KREM:
    2 tabliczki (200gr) białej czekolady
    250 gr serka mascarpone
    1 garść borówki amerykańskiej
    Starta skórka z limonki – ja użyłam cytryny
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Tarta z borówkami i musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto – na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, które owinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 minut do zamrażalnika.
  • 2. Czekolady połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Formę do tarty o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, po nakłuwać widelcem i piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
  • 4. Roztopioną i schłodzoną czekoladę wymieszać z mascarpone na gładki krem. Posmarować nim upieczony spód. Borówki umyć, osuszyć i udekorować nimi ciasto. Całość posypać skórką z limonki/cytryny. Schłodzić w lodówce.

Porady

Przepis na ciasto jest na stronie: http://www.makecookingeasier.pl/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować