Tarta z boczniakiem na grzybowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

wspaniala grzybowa tarta

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto kruche
    125 g margaryny
    2 szkl maki
    2 jajka
    1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek)
    pół łyżeczki soli
    szczypta pieprzu

    250 g boczniaka
    3-4 pieczarki
    1 łyżka masła
    1 cebula
    sól
    pieprz staropolski ziołowy
    200 ml śmietany 22%
    200 ml śmietany 18%
    2 jajka
    żółty ser
    szczypta oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z boczniakiem na grzybowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z boczniakiem na grzybowym spodzie 1. Z podanych składników zagnieść ciasto (będzie dość twarde) Wylepić formę do tarty i podciągnąć brzegi. Boczniaka i pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić przez chwilę posiekaną cebulkę dodać boczniaka i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem staropolskim.
  • Tarta z boczniakiem na grzybowym spodzie 2. Śmietanę wymieszać z jajkami dodać przyprawy do smaku.
    Piekarnik nagrzać do 200 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 15 min , wyjąć wyłożyć przysmażone grzyby i oblać rozrobioną jajkami śmietaną. Posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Zapiec przez ok 20 min. Podawać z sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować