Tarta z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło,sól,jajka i jogurt i zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę i wstawiamy na 1 do 2 godz. do lodówki
2.pieczarki myjemy, kroimy w plastry,natomiast boczek i cebulę w kostkę
3.na patelnię wkładamy pokrojony boczek, trochę tłuszczu, wysmażamy boczek, dodajemy cebulę, kiedy się zeszkli wrzucamy pieczarki
4.smażymy aż woda się odparuje, przyprawiamy do smaku, dodajemy majeranek
5.jaja i śmietanę roztrzepujemy za pomocą miksera,lekko solimy, pieprzymy
6.wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C.piekarnika na 10-15 minut
7.na podpieczone ciasto rozkładamy równomiernie usmażony farsz, wylewamy na farsz równomiernie jajka ze śmietaną,posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut
Komentarze