Tarta z boczkiem i kozim serem

4.49 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To świetna propozycja na pożywny obiad lub ciepłą kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    125 g masła
    1 jajko
    5 g soli
    3-4 łyżki zimnej wody

    Farsz:
    30 dkg wędzonego boczku
    10 dkg sera koziego
    1 cebula
    pęczek szczypiorku

    Masa jajeczna:
    3 jajka
    180 g śmietany 18%
    szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z boczkiem i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.
  • 2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć pokrojonym w plasterki kozim serem i posypać szczypiorkiem.
  • 3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej. Podawać na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować