Z kilku produktów można wyczarować mega smaczne i efektowne danie, jak np. ta tarta :)
1 godz. 15 min
Składniki:
Składniki na formę o średnicy 25 cm i wysokości 3 cm:
NADZIENIE:
500 g białej kapusty
200 g mielonego fileta z kurczaka
1 łyżeczka lubczyku
80 g sera żółtego
150 g śmietany
sól
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
olej rzepakowy do smażenia
pieprz kolorowy świeżo mielony
ser żółty do posypania tarty
CIASTO:
½ szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do zagniatania
¾ szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
1 łyżka śmietany
80 g margaryny
szczypta soli
Tarta z białą kapustą, kurczakiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
3.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (bez termoobiegu).
4.Kapustę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym.
5.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kapustę, przyprawiamy solą i dusimy na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
6.Ser żółty kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką lubczyku i odrobiną pieprzu kolorowego i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
7.Do miski przekładamy usmażoną kapustę, mięso, ser żółty, śmietanę, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
8.Na podpieczone ciasto dajemy nadzienie z kapusty i mięsa.
9.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut (z termoobiegiem).
10.Gotową tartę posypujemy startym na tarce serem żółtym.
Porady
Podajemy z dowolną surówką i polaną np. ketchupem.
Komentarze