Tarta z białym serem i szpinakiem

4.5 (166 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i lekka tarta z ciasta francuskiego z farszem twarogowo-szpinakowym :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 0.5 kilograma
    - biały ser twarogowy: 400 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - szpinak świeży lub mrożony: 250 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - roztrzepane jajko: 1 sztuka
    - pieprz i sól do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z białym serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta twarogowo-szpinakowa 1. Przygotuj tortownicę (26-28 cm), albo foremkę - wysmruj tłuszczem. Ciasto francuskie rozmróź i podziel na trzy części (w razie konieczności lekko rozwałkuj do rozmiaru foremki). Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do niego jajko i razem wymieszaj. Jeśli masa będzie za bardzo sucha, to dodaj drugie jajko. Przypraw solą i pieprzem (ser musi mieć wyrazisty smak, aby nie zrobił się mdły przy cieście francuskim). Szpinak podsmaż z czosnkiem (ja dałam jeden ząbek, ale jeśli lubisz czosnek, to możesz dać więcej :)), dopraw solą i pieprzem.
    Dno foremki wyklej pierwszym blatem ciasta, wyłóż połowę twarogu i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wyłóż resztę twarogu i na wierzchu rozłóż szpinak. Przykryj ostatnim kawałkiem ciasta i jeśli ciasto wystaje poza foremkę, to go przykój. Wierzch tarty posmaruj roztrzepanym jajkiem.
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35-40 minut. Podawaj na ciepło :)
    Więcej na wypiekibeaty.wordpress.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Ser biały Szpinak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować