Tarta z bakłażanem, salami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
2.Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku na rumiano. Por pokroić w krążki, zeszklić na odrobinie oleju,doprawić solą i pieprzem.
3.Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć kolejno farsz. Por, salami, polowa sosu, bakłażan, pomidorki przekrojone na pół i druga połowa sosu. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż wierzch się zetnie i zarumieni.
Porady
Ja do ciasta dodałam 1 łyżeczkę ziół prowansalskich.
Komentarze