Tarta z bakłażanem, salami i pomidorami

0 (0 ocen)

Niebawem sezon na pomidory i bakłażany, więc polecam zrobić taką wersję tarty.

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    pół kostki margaryny
    3 łyżki śmietany 12-18%
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    1 bakłażan
    4 plasterki salami
    5 pomidorków cherry
    1 por (biała część)
    sól
    pieprz

    Sos śmietanowy z serem:
    1 szklanka śmietany
    2-3 łyżki startego sera żółtego
    2 jajka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z bakłażanem, salami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
  • 2. Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku na rumiano. Por pokroić w krążki, zeszklić na odrobinie oleju,doprawić solą i pieprzem.
  • Tarta z bakłażanem, salami i pomidorami 3. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć kolejno farsz. Por, salami, polowa sosu, bakłażan, pomidorki przekrojone na pół i druga połowa sosu. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż wierzch się zetnie i zarumieni.

Porady

Ja do ciasta dodałam 1 łyżeczkę ziół prowansalskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować