Tarta z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z cukrem ucieram na gładka masę dodaję cukier waniliowy, sól, mleko oraz żółtko ucieram do momentu aż składniki się połączą. Mieszając powoli dodaje mąkę, następnie wykładam ciasto na blat i zagniatam przez chwilę, formuję kulę i zawinięte w folię wkładam do lodówki na godzinę. Formę smaruję margaryna i obsypuje kaszą manną, ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę razem z bokami. Spód nakłuwam widelcem i piekę przez 30 minut w 200 stopniach, tarta powinna mieć złoty kolor.
2.Odstawiam tartę do ostygnięcia a w tym czasie przygotowuję budyń, galaretkę i truskawki. Zimny spód tarty smaruję wystudzonym budyniem, układam truskawki i delikatnie zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do lodówki, żeby galaretka stężała. Podaję zimną, udekorowaną listkiem świeżej mięty/bazylii.
Komentarze