Tarta z budyniem i owocami

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Przepis na tartę na klasycznym kruchym cieście, pysznym i prostym do zrobienia dla każdego, nawet dla tych, którzy nie są doświadczeni. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, nieco chęci i będziemy mogli cieszyć się ciastem idealnym na letnie, wakacyjne dni. Serdecznie polecam. :)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    300g mąki
    200g masła
    100g cukru
    2 żółtka

    BUDYŃ
    1 paczka budyniu(40g) , dowolny smak - u mnie śmietankowy lub 40g skrobii ziemniaczanej
    0,5 l mleka
    ew. cukier jeśli nie ma go już w budyniowym proszku

    +OWOCE NA WIERZCH
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść. Najwygodniej będzie to zrobić wysypując na blat najpierw mąkę z cukrem, następnie dorzucić zimne masło pokrojone w kostkę lub po prostu posiekane nożem, a na końcu robiąc dziurkę w środki 'kupki' wrzucić tam 2 żółtka. Całość jak już pisałam zagnieść, Uformowaną kulę najlepiej zawinąć w folię spożywczą, a następnie włożyć do lodówki na ok. pół godziny, jeśli zależy Ci na czasie - włożyć do zamrażarki na ok 10 min.
  • 2. Po tym czasie wyjąc, rozwałkować na koło, przenieść najlepiej na wałku i wyłożyć nim posmarowaną wcześniej masłem i obsypaną mąką tortownicę(specjalną do tarty, lub zwykłą ale o niższych bokach). Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem - zapobiegnie to jego rośnięciu.
  • 3. Piec w 180st.C przez 20min (do zrumienienia) najlepiej w trybie góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
  • 4. W czasie gdy ciasto się mrozi i piecze możemy przygotować budyń i owoce. Owoce kroimy i/lub drylujemy, w zależności od tego na które się zdecydujemy. Budyń przygotowujemy wg sposobu podanego na opakowaniu. Można też zamiast 'gotowca' zrobić go samemu domowym spodobem - do 0,5 l mleka dodać 40g skrobii ziemniaczanej z cukrem i dowolnym aromatem i mieszając zagotować. Przygotowany budyń ostudzić.
  • 5. Gdy ciasto jest już upieczone na złoto i ostygnięte wykładamy na nie budyń, także ostudzony, na to sypiemy dowolne owoce. GOTOWE! :)

Porady

Polecam używać specjalnej formy do tarty, ale można też użyć zwykłej tortownicy pamiętając o tym by ciasto wylepić tylko do ok 1/3 wysokości boków tortownicy. Ciasto na spodzie i bokach może mieć dowolną grubość, ale nie może też być zbyt cienkie bo nie utrzyma ciężaru wypełnienia, pęknie lub też kompletnie się rozpadnie. Ja polecam wałkować na grubość nieco mniej niż 1cm. Tarta jest właściwie od razu gotowa do jedzenia, ja polecam jednak najpierw włożyć ją do lodówki na kilka h, jest wtedy jeszcze lepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować