Przepis na tartę na klasycznym kruchym cieście, pysznym i prostym do zrobienia dla każdego, nawet dla tych, którzy nie są doświadczeni. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, nieco chęci i będziemy mogli cieszyć się ciastem idealnym na letnie, wakacyjne dni. Serdecznie polecam. :)
4.5 (177 ocen)
Porady
Polecam używać specjalnej formy do tarty, ale można też użyć zwykłej tortownicy pamiętając o tym by ciasto wylepić tylko do ok 1/3 wysokości boków tortownicy. Ciasto na spodzie i bokach może mieć dowolną grubość, ale nie może też być zbyt cienkie bo nie utrzyma ciężaru wypełnienia, pęknie lub też kompletnie się rozpadnie. Ja polecam wałkować na grubość nieco mniej niż 1cm. Tarta jest właściwie od razu gotowa do jedzenia, ja polecam jednak najpierw włożyć ją do lodówki na kilka h, jest wtedy jeszcze lepsze.
Komentarze