Tarta z budyniem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem, aż powstanie kaszka.
Robimy wgłębienie , dodajemy cukier, żółtko, proszek i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy cienko i przekładamy do wysmarowanej formy (24 cm)
2.Odcinamy nadmiar trochę powyżej brzegu foremki i nacinamy , a potem zawijamy ząbki i dociskamy do brzegu . Nakłuwamy widelcem, obciążamy grochem.
Pieczemy ok. 15 minut na lekko złoty kolor w 180*C.
3.W połowie szklanki mleka mieszamy budyń, żółtko, kakao i mąkę ziemniaczaną.
Resztę mleka gotujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy wymieszaną miksturę, gotujemy chwilę , aż budyń zgęstnieje.
Jeszcze gorący wylewamy na upieczony spód tarty. Odstawiamy, aby ostygło.
4.Nektarynki myjemy i obieramy, kroimy na cząstki, układamy na zimnym budyniu.Polewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Komentarze