Tarta z budyniem i galaretką

4.5 (168 ocen)

Kruche ciasto z budyniem czekoladowym, a na wierzchu owoce i galaretka- pyszne.

Składniki:

  • Ciasto :
    250 g mąki
    100 g masła
    1 żółtko
    1 kopiasta łyżka cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń :
    0,5 l mleka
    budyń czekoladowy (na o,5 l mleka)
    1 żółtko
    1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka kakao
    pół szklanki cukru

    Wierzch :
    2 dojrzałe nektarynki
    galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Galaretki

Tarta z budyniem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na tartę 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem, aż powstanie kaszka.
    Robimy wgłębienie , dodajemy cukier, żółtko, proszek i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Następnie wałkujemy cienko i przekładamy do wysmarowanej formy (24 cm)
  • ciasto na tartę z ozdobnym brzegiem 2. Odcinamy nadmiar trochę powyżej brzegu foremki i nacinamy , a potem zawijamy ząbki i dociskamy do brzegu . Nakłuwamy widelcem, obciążamy grochem.
    Pieczemy ok. 15 minut na lekko złoty kolor w 180*C.
  • 3. W połowie szklanki mleka mieszamy budyń, żółtko, kakao i mąkę ziemniaczaną.
    Resztę mleka gotujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy wymieszaną miksturę, gotujemy chwilę , aż budyń zgęstnieje.
    Jeszcze gorący wylewamy na upieczony spód tarty. Odstawiamy, aby ostygło.
  • 4. Nektarynki myjemy i obieramy, kroimy na cząstki, układamy na zimnym budyniu.Polewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody.
    Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Nektarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować