Tarta z ananasem

4.5 (159 ocen)

  • 40 min

Pyszna i szybka w przygotowaniu tarta na słodkie popołudnie.

  • 40 min

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
    150 g masła lub margaryny
    80 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1 puszka (227 g ) ananasa w kawałkach
    200 ml śmietany ( 18 %)
    40 g cukru
    1/2 łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Nastawić piekarnik na 200 stopni. Posiekać tłuszcz, mąkę, cukier
    i proszek do pieczenia ( można w mikserze).
  • 2. Ciasto rozwałkować lub wylepić nim formę o średnicy ok. 24 cm.
  • 3. Zawinąć brzegi w folię aluminiową. Piec na ruszcie w dolnej części piekarnika przez ok. 10 minut.
  • 4. Nadzienie: Odsączyć kawałki ananasa na sitku. Wymieszać je ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać nadzienie do ciasta.
  • 5. Piec na ruszcie w dolnej części piekarnika przez ok. 30 minut. Ostudzić.

Porady

Można użyć świeżego ananasa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować