Mocno ananasowa tarta powstała z karmelizowanego świeżego ananasa. Stworzyłam chyba smakowitą tartę, bo znikła jak dym. Tarta jest dobra zaraz po wystudzeniu jak i po schłodzeniu w lodówce (dla mnie może i jeszcze lepsza).
Tarta z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Mąkę, cukier, schłodzone masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szczyptę sody. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, śmietanę dodawać stopniowo.
Włożyć do lodówki na około 20 minut.
Schłodzonym ciastem wykleić spód i brzeg foremki o średnicy 28 cm, tak by ciasto delikatnie wystawało za brzeg formy. Spód po nakłuwać widelcem. Podpiec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko wystudzić.
2.ananas:
Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części, wyciąć twardy rdzeń znajdujący się w środku. Ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać 3 - 4 łyżki cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania całego płynu i miękkości ananasa, od czasu do czasu zamieszać.
Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta.
3.krem:
Wszystkie składniki zmiksować i wylać na ułożonego na cieście ananasa.
Tartę zapiekać w 160 stopniach C przez 25 - 30 minut.
Komentarze