Tarta z owocami i kremem waniliowym

4.5 (157 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam mailiny, borówki i czerwoną porzeczkę, a krem waniliowy idealnie do nich pasuje.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    - mąka krupczatka 1 szklanka
    - zimne masło 125 gr
    - łyżka śmietany
    - pół szklanki cukru
    - łyżeczka soku z cytryny
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - mąka do opruszenia blatu
    krem:
    - szklanka mleka
    - 1/4 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
    - 1/4 paczki masła
    - 1/4 szklanki cukru
    - lyżeczka cukru waniliowego
    - 1 jajko
    - 1/3 buteleczki aromatu waniliowego
    przybranie:
    - maliny
    - borówki amerykańskie
    - czerwona porzeczka
    - galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Galaretki

Tarta z owocami i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    do miski wsypać wszystkie spypkie składniki i wymieszać. Dodać masło, śmietanę i sok z cytryny. Przez chwilę składniki ciąć nożem. po rozdrobnieniu masła należy szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. przełożyć do lodówki i studzić minimum godzinę. Przygotować dużą foremkę do pieczenia tart, boki obficie nasmarować masłem i opruszyć mąką. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 7mm. Na wałku przenieść ciasto do foremki i dokładnie uformować brzegi. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 20-25min, zapiekać w temperaturze około 190 stopni aż boki nabiorą złotego koloru. Po wystygnięciu ciasto wyłożyć na talerz do serwowania.


  • 2. Krem:
    Do garnka i miski wlać po połowie szklanki mleka. Garnek z melkiem delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Należy dodać cukier oraz masło. Do miski dodać mąkę, jajko, oraz cukier waniliowy i aromat. Masę w misce dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek mąki, a jajko było dobrze rozmącone. Chwilę przed zagotowaniem mleka w garnku dodać mieszaninę z miski. Możan nieco zwiększyć płomień. Stale mieszając gotujemy do momentu pojawiania się pierwszych bąbelków powietrza.
  • 3. Przybranie:
    Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Z porzeczek należy usunąć szypułki. Owoce układamy zaczynając od maliny. Układamy je starannie, w pewnych odległościach, następnie pomiędzy wsypujemy borówki, a na koniec porzeczkę. Wcześniej należy przygotować galaretkę rozrobioną w 350 ml wody. Zimną, lecz jeszcze nie tężejącą galaretką glazurujemy owoce. Wystarczające jest delikatne polewanie wszystkich owoców za pomocą łyżki. Nie należy zużyć całej galareki, ponieważ idealny efekt jest wtedy kiedy owoce pokryte są cieńką, połyskującą warstwą.
    Całość należy chłodzić przez około 2 godziny.

Porady

Żeby łatwo przenieść ciasto do foremki należy mocno oprószyć je mąką przed nawinięciem na wałek, a foremkę podstawić możlwie jak nabliżej, tak aby tylko delikanie podnieść ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować