Tarta z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszna tarta w której głównym składnikiem jest młoda kapusta. Na kruchym spodzie (bez jajek) wyłożony jest farsz z młodej kapusty i żółtego sera a zalane jest to mieszanką z jajek i śmietanki. Banalnie proste ale genialnie pyszne :) Do wielokrotnego powtórzenia :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g masła
    2 lekko zaokrąglone łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    150 g mąki pszennej
    szczypta soli

    Nadzienie:
    ćwiartka młodej główki kapusty (ok. 400 g)
    2 jajka
    50 ml śmietanki kremówki 30%
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    100 g żółtego sera

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać sól i kwaśną śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do formy na tarty lub tortownicy o średnicy 25 cm, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni, zrobić też brzegi na wysokość ok. 1,5-2 cm. Dno w kilku miejscach nakłuć widelcem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 20 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć środkiem, należy otworzyć piekarnik i widelcem zrobić dodatkowe nakłucia. Wyjąć, całkowicie ostudzić.
  • 2. Nadzienie:
    Kapustę drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę, gotować ok. 2 minuty. Odcedzić, ostudzić. Wyłożyć na ostudzony spód.
    Ser zetrzeć na tarce, równomiernie rozsypać po wierzchu. Jajka krótko zmiksować z kremówką i solą, wylać po całej powierzchni tarty.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować