Tarta z mirabelkami i bezą

4.49 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smaczna tarta z mirabelkami i bezą.Mirabelki po upieczeniu są lekko kwaskowe i doskonale się komponują ze słodką bezą.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    2 szklanki mąki

    0,5 szklanki cukru pudru

    1 kostka margaryny

    3 żółtka

    Beza:

    3 białka

    9 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo:

    ok. 500 gram mirabelek
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery Beza

Tarta z mirabelkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 30 cm). Z mirabelek usuwamy pestki i układamy na cieście skórą do ciasta,lekko je wciskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C na ok. 30 minut , aż ciasto będzie miało złoty kolor.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,dodajemy cukier puder,dokładnie mieszamy .Gdy ciasto się podpiecze wykładamy na ciasto.Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.

Porady

Najlepiej podawać na następny dzień ,bo pojawiają się ładne kropelki złote.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować