Tarta z mirabelkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli,wymieszać. Dodać jajka oraz masło.
2.Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
3.Mirabelki umyć, osuszyć, usunąć pestki.
4.Mirabelki zasypać galaretką oraz szczyptą cynamonu, wymieszać.
5.Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylepić ciastem, po nakłuwać widelcem. Spód podpiec 20 min w temp. 180*C
6.Białka lekko ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po jednej łyżce cukru pudru, ubijać tak długo aż piana stanie się sztywna i lśniąca, Gorący spód tarty wysmarować powidłami śliwkowymi, wysypać przygotowane mirabelki. Gotową pianę z białek włożyć do szprycy i przyozdobić nią tartę.
7.Tartę wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 140*C.
Komentarze