Tarta z mięsem, szpinakiem i kurkami

0 (0 ocen)

Pyszna :)

Składniki:

  • • mały pęczek świeżego szpinaku lub op. 400 g mrożonego w liściach
    • 250 g pokrojonych kurek świeżych lub mrożonych
    • 2 ząbki czosnku + 1 średnia cebula + łyżka masła do smażenia
    • 200 ml. śmietanki 30%
    • ciasto:
    • szklanka mąki + szczypta soli + 2 żółtka + 100 g masła lub margaryny
    • pozostałe:
    • 300 g mięsa z piersi kurczaka + ulubiona przyprawa + odrobina oleju do spryskania
    • 2 pomidory bez skórki, kawałek papryczki chili
    • 100 g twarogu koziego lub innego
    • 100 g mozzarelli w kulce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z mięsem, szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vrnfnr 1. Cebulę i czosnek posiekać, najpierw przesmażyć na maśle cebulę później dodać czosnek, następnie pokrojone liście szpinaku, dusić przez 10 minut podlewając śmietanką.
    Kurki posiekać i dodać do szpinaku, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić do odparowania śmietanki.
  • image-0c3284k 2. W czasie, kiedy dusi się szpinak zagnieść krótko kruche ciasto i włożyć do lodówki.
    Po 15 minutach wykleić nim formę na tartę, podpiec do lekkiego zrumienienia.
    Mięso z piersi pokroić, posypać przyprawą, patelnię grillową lekko spryskać olejem, nagrzać i usmażyć na niej mięso, tylko do ścięcia się białka.
    Na podpieczony spód wyłożyć szpinak i mięso.
  • image-128mlpy 3. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidory, kawałki serów i posiekaną papryczkę.
  • image-0sxcqsd 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec tylko do zrumienienia.
    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować