• mały pęczek świeżego szpinaku lub op. 400 g mrożonego w liściach
• 250 g pokrojonych kurek świeżych lub mrożonych
• 2 ząbki czosnku + 1 średnia cebula + łyżka masła do smażenia
• 200 ml. śmietanki 30%
• ciasto:
• szklanka mąki + szczypta soli + 2 żółtka + 100 g masła lub margaryny
• pozostałe:
• 300 g mięsa z piersi kurczaka + ulubiona przyprawa + odrobina oleju do spryskania
• 2 pomidory bez skórki, kawałek papryczki chili
• 100 g twarogu koziego lub innego
• 100 g mozzarelli w kulce
Tarta z mięsem, szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek posiekać, najpierw przesmażyć na maśle cebulę później dodać czosnek, następnie pokrojone liście szpinaku, dusić przez 10 minut podlewając śmietanką.
Kurki posiekać i dodać do szpinaku, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić do odparowania śmietanki.
2.W czasie, kiedy dusi się szpinak zagnieść krótko kruche ciasto i włożyć do lodówki.
Po 15 minutach wykleić nim formę na tartę, podpiec do lekkiego zrumienienia.
Mięso z piersi pokroić, posypać przyprawą, patelnię grillową lekko spryskać olejem, nagrzać i usmażyć na niej mięso, tylko do ścięcia się białka.
Na podpieczony spód wyłożyć szpinak i mięso.
3.Na wierzch ułożyć pokrojone pomidory, kawałki serów i posiekaną papryczkę.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec tylko do zrumienienia.
Smacznego !!!
Komentarze