tarta z mascarpone oraz malinami lub borówkami

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Opis wykonania znajduje się poniżej:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • na jedną tartę: 200g mąki krupczatki,100 g masła, jedno jajko, 2 łyżki cukru pudru,ok 2 łyżki wody jeśli ciasto jest za suche.
    na krem mascarpone: 250mil śmietanki kremówki 30% lub 36%, 1 opakowanie serka mascarpone 250g, 1 łyżka cukru pudru, jedno opakowanie cukru waniliowego.
    Koszyczek malin lub kubek borówek.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z mascarpone oraz malinami lub borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy ciasto, lepimy z niego kulę i wkładamy na 15min do lodówki.Następnie wałkujemy, przenosimy do silikonowej bądz ceramicznej formy, oblepiamy boki i ponownie wkładamy do lodówki na chwilkę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i na to obciążenie.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Ciasto pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy przez 5 minut. Po upieczeniu studzimy.
    Krem robimy w następujący sposób:
    Śmietankę ubijamy na sztywno.Serek mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Małymi partiami dodajemy ubitą śmietanę do serka ciągle mieszając, tworząc jednolitą kremową masę.Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy malinami lub borówkami. Ciasto odkładami na co najmniej godzinkę do lodówki aby się schłodziło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.84 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tarta z mascarpone i owocami

To może cię zainteresować