na jedną tartę: 200g mąki krupczatki,100 g masła, jedno jajko, 2 łyżki cukru pudru,ok 2 łyżki wody jeśli ciasto jest za suche.
na krem mascarpone: 250mil śmietanki kremówki 30% lub 36%, 1 opakowanie serka mascarpone 250g, 1 łyżka cukru pudru, jedno opakowanie cukru waniliowego.
Koszyczek malin lub kubek borówek.
Tarta z mascarpone oraz malinami lub borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników robimy ciasto, lepimy z niego kulę i wkładamy na 15min do lodówki.Następnie wałkujemy, przenosimy do silikonowej bądz ceramicznej formy, oblepiamy boki i ponownie wkładamy do lodówki na chwilkę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i na to obciążenie.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Ciasto pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy przez 5 minut. Po upieczeniu studzimy.
Krem robimy w następujący sposób:
Śmietankę ubijamy na sztywno.Serek mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Małymi partiami dodajemy ubitą śmietanę do serka ciągle mieszając, tworząc jednolitą kremową masę.Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy malinami lub borówkami. Ciasto odkładami na co najmniej godzinkę do lodówki aby się schłodziło.
Komentarze