Tarta z mascarpone i czekoladowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnice dodajemy masło, wszystko łączymy siekając nożem. Następnie dodajemy jajko i ugniatamy. Gdy składniki się połączą, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie określonego czasu, wyjmujemy z lodówki i wałkujemy ciasto. Układamy na blaszce do tarty i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Dobrze jest na wierzchu ciasta rozłożyć folię aluminiową i posypać na niej np ryż i tak piec, po to aby ciasto nie miało bąbelków.
2.Śmietankę kremówkę miksujemy. Mieszamy śmietan-fix z cukrem pudrem i dodajemy do śmietanki, ubijamy aż będzie sztywna. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy ale niedługo by serek się nie zważył. Krem przekładamy na tarte. I dekorujemy wedle uznania. U mnie są to cukierki czekoladowe i dżem wiśniowo-porzeczkowy.
Komentarze