TARTA Z MASĄ WANILIOWĄ I TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

Spodobał mi się w prasie przepis na ciasto, którym się zainspirowałam i w ten sposób powstał przepis

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    20 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    1 łyżka kakao
    Masa waniliowa:
    2 budynie waniliowe
    1 / 2 szklanki cukru
    1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej
    1 / 2 litra mleka
    1 łyżka cukru waniliowego
    Ponadto:
    1 torebka galaretki truskawkowej
    1 / 2 kg truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Deser na zimno

Tarta z masą waniliową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - Margarynę rozpuścić by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 18,5 x 28 cm pamiętając o bokach, Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy masłem i obsypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub fasolką albo ryżem. Piec 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po tym czasie usunąć papier wraz z kamyczkami i dopiec ciasto jeszcze około 5 - 10 minut. Wystudzić. Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej.
  • 2. Masa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać.
  • 3. W między czasie rozpuścić galaretkę i wystudzić. Truskawki wypłukać.
  • 4. Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki by galaretka nam zastygła.

Porady

aby ciasto nie wyszło nam po upieczeniu twarde nie należy podsypywać zbyt dużo mąki. Najlepiej do rozwałkowania ciasta na tartę na deskę wyłożyć papier do pieczenia lub folię spożywczą aby nam ciasto w trakcie nie wybrzuszyło się należy je obciążyć. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kamienie ceramiczne lub jeśli nie posiadamy możemy użyć grochu, albo ryżu kolejną metodą by uniknąć wybrzuszenia jest dodatkowe po nakłuwanie ciasta . Ja osobiście tej metody nie stosuję, gdyż nie widzę potrzeby. Stosuję tylko kamieni ceramiczne i bardzo ładnie piecze. Może to uzależnione jest od piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Masa Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować