Tarta z malinami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon na maliny :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    220 g mąki
    50 g cukru pudru
    2 żółtka
    1 szczypta - soli
    100 g masła
    Kruszonka:
    100 g masła
    100 g cukru
    200 g mąki
    30 dag malin + łyżka cukru
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać żółtka i szczyptę soli. Szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    Formę do tarty natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Wyjmujemy i wsypujemy maliny wymieszane z łyżką cukru . Składniki na kruszonkę zagniatamy i rozsypujemy na malinach. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut i pieczemy do zbrązowienia brzegów.

Porady

Przy podpiekaniu ciasta na tartę można przykryć je papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem - zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta.Groch można zsypać do słoika i wykorzystać do kolejnej tarty .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować