Ciasto:
220 g mąki
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 szczypta - soli
100 g masła
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
30 dag malin + łyżka cukru
tłuszcz i bułka tarta do formy
Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, dodać żółtka i szczyptę soli. Szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do woreczka i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Formę do tarty natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.Wyjmujemy i wsypujemy maliny wymieszane z łyżką cukru . Składniki na kruszonkę zagniatamy i rozsypujemy na malinach. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut i pieczemy do zbrązowienia brzegów.
Porady
Przy podpiekaniu ciasta na tartę można przykryć je papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem - zapobiegnie to wybrzuszeniu ciasta.Groch można zsypać do słoika i wykorzystać do kolejnej tarty .
Komentarze