Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką

4.44 (190 ocen)

  • 1 godz. 10 min

#jedzjabłka

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód:
    240 mąki owsianej
    1 jajko
    1 żółtko
    5 czubatych łyżeczek cukru pudru
    150 g zimnej margaryny
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka margaryny
    2 łyżki cukru

    Kruszonka:
    100g margaryny
    100g mąki (ja użyłam pszennej)
    100g cukru
Wystaw ocenę:

4.44 (190 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Tarty Desery

Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut (aż jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy nim dno foremki o średnicy 31cm. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód nie wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy odrobiną cynamonu i cukru pudru. Smacznego!

Porady

Można podać na ciepło z lodami waniliowymi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować