Tarta z musem rabarbarowo - truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Pyszna tarta z musem o smaku bardzo truskawkowym:)) Idealna na zbliżające się upały!

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    250g herbatników kakaowych,
    120g masła lub margaryny.

    Mus truskawkowy:
    400g truskawek,
    400g rabarbaru,
    2 czubate łyżki żelatyny,
    szklanka cukru,
    szklanka śmietanki 30%.

Tarta z musem rabarbarowo - truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić.
  • 2. Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić. Z truskawek usunąć szypułki, przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Dodać rabarbar, zmiksować.

    Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Przestudzić i dodać do masy. Krótko zmiksować, ostudzić. Masę wylać na schłodzony spód. W masę wetknąć kilka przepołowionych truskawek. Wstawić na całą noc do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy