Tarta z musem czekoladowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: z podanych składników szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Włożyć do lodówki na 30 minut.
2.Formę o średnicy 21 cm cienko posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 8 cm większej od średnicy formy. Przełożyć do formy i odciąć nadmiar ciasta. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
3.Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Piec tartę 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut.
4.MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą zmiksować z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z czekoladą i serkiem.
5.Na wystudzony spód tatry wyłożyć mus czekoladowy i odstawić do delikatnego schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
6.Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokrojone na mniejsze kawałki truskawki ułożyć na musie czekoladowym tuż przed podaniem tarty.
Komentarze