Tarta z musem czekoladowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki czekoladowy mus połączony z soczystymi i aromatycznymi truskawkami na delikatnym, kakaowym kruchym cieście.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (krupczatka): 125 gramów
    - kakao: 1 łyżka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - masło (schłodzone): 50 gramów
    - żółtko: 1 sztuka

    - serek mascarpone: 250 gramów
    - śmietana (kremówka): 200 gramów
    - czekolada (gorzka): 100 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka

    - truskawki: 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z musem czekoladowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: z podanych składników szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Formę o średnicy 21 cm cienko posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 8 cm większej od średnicy formy. Przełożyć do formy i odciąć nadmiar ciasta. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Piec tartę 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut.
  • 4. MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą zmiksować z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z czekoladą i serkiem.
  • 5. Na wystudzony spód tatry wyłożyć mus czekoladowy i odstawić do delikatnego schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
  • 6. Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokrojone na mniejsze kawałki truskawki ułożyć na musie czekoladowym tuż przed podaniem tarty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować