tarta warzywno-pieczarkowa z kiełbasą

4.5 (182 ocen)

Jest to moja pierwsza tarta na słono, wszystkim bardzo smakowała i od razu zniknęła ze stołu

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki
    1/2 kostki zimnego masła
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka bazylii

    Farsz:
    25 dag kiełbasy cienkiej
    15 dag pieczarek
    1/4 papryki czerwonej
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    1 cebula

    Sos:
    1/2 szkl. śmietany
    2 jajka
    sól, pieprz, jarzynka, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta warzywno-pieczarkowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, wbij jajko, dodaj resztę składników. Wyrób ciasto, schowaj do lodówki na 30 min.
  • 2. Przygotuj farsz:
    pieczarki obierz, pokrój w ćwiartki lub mniejsze kawałki, podsmaż. Cebulę pokrój w piórka, dodaj do pieczarek.
    Pokrój paprykę w małe kawałki.
  • 3. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na formę, nakłuj widelcem. Układaj na zmianę pieczarki z cebulą, paprykę, kiełbasę i kukurydzę.
  • 4. Zrób sos: Wymieszaj jajka ze śmietaną i ziołami, zalej tartę.
  • 5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować