Tarta 'TWIX'

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny krem z batonikami Twix na kruchej tarcie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    150g mąki pszennej
    100g masła/margaryny
    50g cukru
    1 żółtko
    szczypta soli
    2 łyżki lodowatej wody

    Krem TWIX:
    2 żółtka
    0,5l mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    200g masła
    2opakowania batonów TWIX
    4 paski mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta 'twix' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dve7ge 1. ciasto kruche:
    Mąkę siekamy z masłem. Do powstałych grudek dodajemy żółtko, cukier sól i wodę. Energicznie zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę spłaszczamy i owinięte folią wkładamy do lodówki na min. godzinę.
    po tym czasie, ciasto wyciągamy, wałkujemy na kształt krążka i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty (26cm). wyklejamy boki i tak przygotowaną wkładamy jeszcze do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C, schłodzoną tartę - nakłutą widelcem,, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ją np. ryżem, grochem,etc. wkładamy do piekarnika na 20min. po tym czasie ściągamy papier z obciążeniem i wkładamy jeszcze na ok.15min, by miała złocisty kolor.
    Studzimy.
  • image-0k3if52 2. krem twix:
    Żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy obie mąki. Dokładnie miksujemy na konsystencję bez grudek. Pozostałe mleko gotujemy. Do wrzącego mleka wlewamy przygotowaną masę budyniową. Gotujemy ,aż budyń zgęstnieje. Studzimy.
    Miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo, po łyżce dodajemy zimny budyń. Miksujemy na gładko. Odbieramy 3łyżki do osobnego naczynia.
    Twixy kroimy w cienkie plasterki, 3paski czekolady ścieramy na grubych oczkach. Wsypujemy do masy budyniowej i miksujemy.
  • 3. Wykończenie:
    Masę wykładamy na zimny spód tarty. Odebraną masę wkładamy do szprycy i robimy pasek dookoła a gdzieniegdzie małe 'kopczyki'. Pozostały pasek czekolady ścieramy na małych oczkach i sypiemy środek tarty. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować