Tarta truskawkowo-kokosowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne połączenie smaków na kruchym spodzie wg Gordona Ramsay'a.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    250 g mąki pszennej
    125 g masła
    90 g cukru
    1 jajko
    Nadzienie:
    200 g śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    50 g wiórek kokosowych
    1 opakowanie śmietan-fixu
    ok. 500 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta truskawkowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy kilka sekund. Masę wykładamy na blat i krótko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm i wykładamy do formy do tarty o wyższych brzegach (posmarowaną masłem i wysypana bułka tartą). Ponownie schładzamy w lodówce 30 min. Ciasto nakłuwamy widelcem lub kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy np. fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut i studzimy.
  • 2. Nadzienie: Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz śmietan-fix i krótko miksujemy. Masę przekładamy na kruchy spód i schładzamy. Na wierzchu układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Truskawki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować