Talarkowe kluseczki z marchewką i ziołami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taka obiadowa odmiana jest potrzebna w każdym jadłospisie. Kluseczki z powodzeniem zastąpią tradycyjne ziemniaki. To niecodzienna odmiana klusków ziemniaczanych. Są pyszne podane z sałatką i mięsem. Ale świetnie będą smakowały też z sosem mięsnym lub grzybowym.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,8 kg ziemniaków
    2 średnie marchewki
    1-2 jajka
    Pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej
    Kilka łyżek drobno posiekanego selera naciowego i pietruszki
    Płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Talarkowe kluseczki z marchewką i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę ugotuj. Przestudzone obierz i przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski. Dodaj zioła, sól, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto. Jeśli będzie za mało zwarte dodaj więcej mąki. Następnie rozwałkuj ja na średnią grubość i wykrawaj kółka najlepiej za pomocą cienkiej szklanki. Talarki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj kilka minut, aż do wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.44 (220 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Przed wsadzeniem do piekarnika

To może cię zainteresować