Talarki czekoladowe z mascarpone i owocami

0 (0 ocen)

Talarki z aromatycznego ciasta czekoladowego, okraszone delikatnym serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami, to propozycja, której nie oprze się nikt.

Składniki:

  • Składniki :
    tabliczka gorzkiej czekolady 100g,
    370g miękkiego masła,
    350g cukru,
    3 jajka,
    1 1/5 szklanki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżki kakao, 180ml mleka,

    Składniki krem :
    opakowanie serka mascarpone 200g,
    sok z 1/2 cytryny,
    starta skórka z cytryny,
    2 łyżki cukru pudru,
    100ml śmietanki kremówki,
    owoce - truskawki, kiwi, borówki.

Talarki czekoladowe z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Talarki czekoladowe z mascarpone i owocami 1. Przygotowanie : Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać pojedynczo jajka. Wsypywać porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia kakao. Ciągle miksując. Na koniec wlać mleko ( temperatura pokojowa mleka) i roztopioną czekoladę. Ciasto wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto ostudzić , wyciąć okrągłe formy. Ser mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką cytryny, cukrem pudrem i śmietaną. Masę serową ułożyć na wykrojonym wcześniej talarku i udekorować owocami.

Komentarze

Podobne przepisy