Miałam wiązkę trawy cytrynowej, więc w głowie pojawiła się myśl, że może by zrobić tajskie szaszłyki? Piersi z kurczaka niestety nie miałam, więc zastąpiłam ją mielonym mięsem - też wyszły, i to bardzo dobre!
Tajskie szaszłyki na trawie cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek, chilli i imbir siekamy bardzo drobno, a następnie rozcieramy w moździerzu na pastę. Dodajemy pozostałe składniki, czyli: bazylię, kolendrę, posiekaną trawę cytrynową, kaffir, sos rybny, brązowy cukier i kurkumę. Wszystko dokładnie ucieramy i razem z żółtkiem dodajemy do mięsa - całość mieszamy. Łodyżki trawy cytrynowej nacinamy na końcach i zgniatamy, żeby uwolnić aromaty. Mięso dzielimy na 6 równych części i każdą porcję obklejamy wokół trawy cytrynowej. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu po okolo 10 minut z każdej strony. Podajemy z ryżem.
Komentarze