Tajska zupa rybna z owocami morza

4.49 (195 ocen)

  • 15 min

Prosta i bardzo szybka do zrobienia zupa rybna na bazie mleczka kokosowego

  • 15 min

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub roślinnego
    2 łyżeczki tajskiej pasty curry (najlepiej czerwonej
    1 łyżeczka tartego imbiru
    250 ml bulionu
    200 ml mleka kokosowego
    200 g filetu ryby o białym mięsie
    150 g dowolnych owoców morza
    1 łyżeczka soku z limonki
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżka sosu rybnego
    sól
    1 czerwona papryczka chili
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba Sosy

Tajska zupa rybna z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzać olej, dodać pastę curry i smażyć ją przez około 1 minuty. Dodać imbir, wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować. Dodać sok z limonki, cukier, sos rybny. Gotować przez 3 minuty. Do lekko gotującego się wywaru włożyć pokrojone filety i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut, doprawić do smaku solą (lub sosem sojowym) i chilli.

Porady

Zupę można podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Świetnie smakuje posypana kolendrą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować