Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, krewetkami i kurczakiem

4.48 (166 ocen)

  • 40 min

Pierwszy raz spróbowałam jej w bardzo ostrym wydaniu, ale choć była pikantna tak, że zrobiłam się cała czerwona to mi smakowała. Bardzo lubię słodko-kwaśne smaki i krewetki w środku

  • 40 min

Składniki:

  • litr bulionu mięsnego
    puszka mleka kokosowego
    2 łyżki oleju kokosowego
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    papryczka chili
    3 cm kawałek imbiru
    łyżka czerwonej pasty curry
    łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (lub łodyga świeżej)
    łyżeczka kurkumy
    łyżeczka kolendry
    pół łyżeczki kuminu
    pół łyżeczki ostrej papryki lub płatków chilli
    sok z połowy limonki
    krewetki
    jeden filet z kurczaka (ok. 300 g)
    makaron do dań azjatyckich - chow mein, ryżowy
    świeża kolendra
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, krewetkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekane szalotki, czosnek, papryczkę chili, imbir, pastę czerwoną curry i chwilę smażyć razem.
    Dodać przyprawy: kurkumę, kolendrę, trawę cytrynową, kumin, ostrą paprykę i smażyć jeszcze razem około 1 minuty.
    Wlać bulion i mleczko kokosowe, zagotować.
    Dodać sok z limonki, pokrojony w paseczki filet z kurczaka i gotować 5 minut, a po tym czasie wrzucić jeszcze krewetki i gotować przez kolejne 5 minut.
    Makaron rozłożyć do miseczek, zalać zupą i podawać ze świeżą kolendra.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować