Tajin z piersią z kurczaka, cukinią i marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i szybkie danie kuchni marokańskiej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • olej kokosowy (rzepakowy),

    1 cebula,

    pół piersi z kurczaka (1 filet),

    2 średniej wielkości ziemniaki,

    1 marchew,

    1 cukinia,

    pół papryki*,

    sól,

    pieprz,

    czosnek,

    kminek,

    curry,

    kurkuma,

    cynamon.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tajin z piersią z kurczaka, cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tajin stawiamy na kuchence i włączamy ogień.

    Dajemy olej, cebulę i czosnek pokrojone w piórka.

    Po chwili dodajmy pierś z kurczaka pokrojoną w grubszą kostkę.

    Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, curry, kurkumą i kminkiem.

    Zamykamy naczynie.

    Po kilku minutach układamy stożek z marchewki, cukinii i papryki (pokrojonych w słupki) i ziemniaków pokrojonych w plastry.

    Warzywa solimy. Nalewamy (ok. 1/4 szklanki) ciepłej wody (ale nie gorącej) – tak by jej temperatura była zbliżona do temperatury naczynia.

    Całość powinna dochodzić przez godzinę na najmniejszym ogniu. W trakcie nie otwieramy i nie mieszamy.



    Warzywa i mięso po godzinie są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach.

Porady

Pamiętamy, że tajin jest bardzo czuły na zmiany temperatur.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować