Tagliatelle ze szpinakiem...

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niby takie banalne, ale jak dużo zależy od oliwy z oliwek dodawanej do ciasta...moja była najlepsza !!! Od Agnieszki Sulikowskiej prosto z Włoch. Czy może być coś lepszego ?

  • 20 min

Składniki:

  • 300g mąki
    1 jajko
    50 ml oliwy
    ok. 100 ml gorącej wody ( oczywiście każdy musi dawać "na oko")
    szczypta soli

    2 garście szpinaku
    oliwa do smażenia
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa

Tagliatelle ze szpinakiem... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagliatelle ze szpinakiem 1. Wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy na 2 części, aby było nam wygodniej.
    Wałkujemy do momentu, gdy ciasto będzie bardzo cieńkie. Składamy z jednej i drugiej strony po tyle samo, aby dało nam rulon. Kroimy go na paski ok 1 cm ( musimy pamiętać, że podczas gotowania makaron nam wyrośnie)
    Gotujemy al dente czyli od normalnego czasu gotowania odejmujemy 10% czasu.

    Równocześnie na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwe z oliwek i smazymy na niej 3 pokrojone ząbki czosnku. Następnie dodajemy 2 garście szpinaku ( ja dałem mrożony, ale najlepszy jest świeży), doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.
    Do usmażonego szpinaku dajemy 2 łyżki śmietany 30%. Mieszamy.

    Ugotowany makaron wykładamy na talerz i nakładamy sos szpinakowy.

Porady

Pamiętajmy o tym, żeby po dodaniu śmietany nie gotować sosu !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy