Niby takie banalne, ale jak dużo zależy od oliwy z oliwek dodawanej do ciasta...moja była najlepsza !!! Od Agnieszki Sulikowskiej prosto z Włoch. Czy może być coś lepszego ?
20 min
Składniki:
300g mąki
1 jajko
50 ml oliwy
ok. 100 ml gorącej wody ( oczywiście każdy musi dawać "na oko")
szczypta soli
Tagliatelle ze szpinakiem... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy na 2 części, aby było nam wygodniej.
Wałkujemy do momentu, gdy ciasto będzie bardzo cieńkie. Składamy z jednej i drugiej strony po tyle samo, aby dało nam rulon. Kroimy go na paski ok 1 cm ( musimy pamiętać, że podczas gotowania makaron nam wyrośnie)
Gotujemy al dente czyli od normalnego czasu gotowania odejmujemy 10% czasu.
Równocześnie na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwe z oliwek i smazymy na niej 3 pokrojone ząbki czosnku. Następnie dodajemy 2 garście szpinaku ( ja dałem mrożony, ale najlepszy jest świeży), doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.
Do usmażonego szpinaku dajemy 2 łyżki śmietany 30%. Mieszamy.
Ugotowany makaron wykładamy na talerz i nakładamy sos szpinakowy.
Porady
Pamiętajmy o tym, żeby po dodaniu śmietany nie gotować sosu !!!
Komentarze